Tauplitzalm in Steiermark

Sneeuwschoenwandelen op een autovrije hoogvlakte in Steiermark

Deze sneeuwschoenreis is bij uitstek geschikt voor liefhebbers van rust, stilte en imposante natuur. De Tauplitzalm bevindt zich in het Steierische Salzkammergut in de provincie Steiermark, een vrij onbekende bestemming. Deze alm ligt op een autovrije hoogvlakte met pittoreske meertjes, tussen het ruige kalkgebergte. 

Unieke kenmerken van deze reis

  • Gastvrij hotel met goede en deels traditionele keuken
  • Hotel heerlijk rustig gelegen op de autovrije Tauplitzalm
  • Finse- en infrarood sauna, stoombad en zwembad.
  • Facultatief 1x een meer uitdagende tocht o.l.v. lokale gids
  • Enthousiaste en gekwalificeerde wintergids (Nederlands sprekend)
  • Keuze uit wandelweken, gecategoriseerd in inspanningsniveau: actief of sportief

Vertrekdata:

  • 6 – 13 januari 2024. Niveau ❆❆
  • 28 januari – 3 februari 2024. Niveau ❆❆ NB: 7 dagen.
Wandelniveaus:
❆ : ca. 4-5 wandeluren per dag, ca. 400 – 600 meter ↗ en/of ↘ en → 7 – 12 km.
❆❆ : ca. 5-6 wandeluren per dag, ca. 500 – 800 meter ↗ en/of ↘ en → 10 – 15 km.
❆❆❆ : max. 7 wandeluren per dag, tot 1000 meter ↗ en/of ↘ en → 15 km.

Wanderhotel Reischl’s (Kirchenwirt)

We zijn te gast in het bijzonder mooi gelegen wandel- en sporthotel Reischl’s (voorheen Kirchenwirt) met panoramische uitzichten. Het wordt gerund door de gastvrije familie Reischl die deels oorspronkelijke tradities in ere houdt waaronder klederdracht en een traditionele keuken.
Reischl’s is een driesterren hotel en lid van de ‘qualitätsgeprüften Best Alpine Wander-hotels´.

Tauplitzalm Hochklamm
Een ontspannen rondwandeling om de Hochklamm, over het hoogplateau en de zuidelijke hellingen, met weidse uitzichten. De Hochklamm is een glooiende verheffing op het plateau. Hier, aan de boomgrens, groeien verstrooid en in kleine groepjes diverse, soms grillig vergroeide of kleine dennenbomen. Van boven zien we het dorp Tauplitz onder ons liggen. Bij helder weer zien we in de verte de bijna 3000 meter hoge Dachstein met zijn gletsjers.

Steirer- en Schwarzensee
Een langere rondwandeling langs bevroren, wit besneeuwde meren die in de glooiende hoogvlakte ingebed liggen. Onze route loopt langs pittoreske almhutten die in de winter niet gebruikt worden en een goede plek zijn om buiten te pauzeren.

Tauplitz waterval
Vandaag bezoeken we de fraaie en mogelijk bevroren waterval in het dal van de Grimmingbach. We sneeuwschoenlopen door een landschap met weilanden en dichte bossen. Uiteindelijk wordt het dal smaller en vormt een kloof. Vanaf de hellingen hebben we zicht op de wijde en smalle dalen, het dorpje Tauplitz en de omliggende bergen. In het kleine authentieke Tauplitz kunnen we stoppen voor een drankje. Afhankelijk van de route die we nemen gaan we omhoog of omlaag met de stoeltjeslift.

Ödertörl – Salzatal
Via de ‘Großsee’ lopen we naar de steile bergpas, het ‘Ödertörl‘. De Salza ontspringt vlak onder de ‘Schneiderkogel’ om daar meteen weer te verdwijnen in een 500m lange ondergrondse rivier. Naarmate we verder afdalen in het dal zien we de ‘Salza’ weer boven de grond uitkomen, het dal wordt wijder en steeds lieflijker met glooiende almweides. Met busjes gaan we terug naar de ‘Tauplitzalm’.

Rabenkögel
Voor deze wandeling in combinatie met de skibus kunnen we kiezen uit diverse routes. In principe lopen we zuidelijk of noordelijk langs de ‘Rabenkögel’, omhoog of omlaag en zelfs rond de ‘Rabenkögel’ is mogelijk. De wandelpaden gaan door dichte bossen en over kleine almen.

Lawinenstein (1.965m)
Deze top is de hoogste op de Tauplitzalm en een ‘must’ vanwege het naar alle windrichtingen fenomenale uitzicht. Het is een ontspannen wandeling op hoogte. Onderweg zijn er diverse mogelijkheden om op een terras voor een berghut wat te drinken en te genieten van de witte bergwereld. Vanaf de top van de Lawinenstein kunnen we bijna al onze wandelroutes van deze week zien.

Sturzhahn – Steirertor
Nadat we vanuit het hotel de Steirerseehutten zijn gepasseerd, zien we rechts van ons de Steierersee liggen en linksboven de indrukwekkende kalkrotsen van de Sturzhahn. We wandelen hier je middenin een bijzonder indrukwekkende bergwereld, tussen rotsen en het meer.

Rondwandeling Tauplitzalm
Een ontspannen rondwandeling over het plateau met zijn zes meertjes. Afwisselend lopen we door dichte en meer open begroeiing en langs de bevroren meertjes.


Andere bestemmingen: