Praxmar in Tirol

Sneeuwschoenwandelen vanuit uniek gelegen en authentiek Tirools berghotel

Deze sneeuwschoen wandelreis is een echte aanrader voor iedereen die in de winter de verstilde natuur in het hooggebergte van de ‘Stubaier Alpen’ in Tirol wil beleven. Vanuit een ‘vergeten bergdorpje’ ontdekken we de witte bergwereld. Tijdens de wandelingen door dit onherbergzame gebied en verstilde dalen komen wij zelden mensen tegen. Wij logeren midden in de natuur in een aangenaam en authentiek, ongedwongen berghotel.

Unieke kenmerken van deze reis

  • Uitgestrekte landschappen met gletsjers en bergreuzen
  • Verstild dal midden in ‘hartje Tirol’
  • Authentiek en comfortabel familiehotel met sauna
  • Goede traditionele keuken met eigengemaakte en streekproducten
  • Enthousiaste en gekwalificeerde wintergids (Nederlands sprekend)
  • Keuze uit wandelweken, gecategoriseerd in inspanningsniveau: actief of sportief

Vertrekdata:

  • 14 – 21 januari 2024. Niveau ❆
  • 21 – 28 januari 2024. Niveau ❆❆
  • 10 – 17 maart 2024. Niveau ❆❆
Wandelniveaus:
❆ : ca. 4 – 5 wandeluren per dag, ca. 400 – 600 meter ↗ en/of ↘ en → 7 – 12 km.
❆❆ : ca. 5 – 6 wandeluren per dag, ca. 500 – 800 meter ↗ en/of ↘ en → 10 – 15 km.
❆❆❆ : max. 7 wandeluren per dag, tot 1000 meter ↗ en/of ↘ en → 15 km.

Alpengasthof Praxmar

We zijn te gast in Alpengasthof Praxmar. In dit fijne en gastvrije familiehotel is het heerlijk vertoeven en goed eten na een sportieve winterdag. Het restaurant heeft een groot zonneterras en serveert zowel bij het uitgebreide ontbijt als bij de avondmaaltijd eigen gemaakte streekproducten.
Er is een kleine Finse en infrarood sauna. De rodelbaan ligt op ca 2 min lopen van het hotel.
We hebben de beschikking over een aantal 2-persoonskamers (alleen met een 2-persoons bed) en een aantal 1-pk’s (met eigen en gedeeld sanitair). Alle maaltijden zijn inbegrepen. Wifi is aanwezig.

Het Lüsense dal
Op de tocht vandaag worden we omringd door de witte bergwereld met de indrukwekkende gletsjer van de ‘Längentaler Ferner. Geleidelijk aan stijgen we richting het hoogste punt dat we die dag kunnen bereiken, het Westfahlenhaus. De hut is ook in de winter open en wordt gerund door de ‘Deutsche Alpenverein’.

Juifenalm
’s Morgens klimmen we langzaam bergop naar het Gasthaus dat bovenop de Juifenalm ligt. Met mooi weer hebben we vanaf het fraaie zonneterras een schitterend uitzicht over de bergwereld rondom ons. Als optie kunnen we de Achselkogel (2100m) beklimmen.

Fotschertal – Axamer Kälberweide
De wandeling door de witte wereld van het Fotscherdal gaat glooiend door een prachtig beekdal, met sprookjesachtig bos. Onderweg maken we een pauze bij een van de Gasthöfe of Hütten die we voorbij komen. Via de Axamer Kälberalm sneeuwschoenen we terug.

St. Sigmund – Neue Pforzheimer Hütte
Vanuit het pittoreske ’St. Sigmund im Sellrain’ wandelen we door het bos langs de kabbelende Gleirschbach. Dan gaat het geleidelijk omhoog naar de Vordere Gleirschalmhütte en verderop naar een idyllische pauzeplek. Daarvandaan is het nog een korte klim naar de prachtig gelegen Pforzheimer Hütte.

Kollenzeiger
We lopen via de ‘Schäfalm’ en komen al snel boven de boomgrens. Doorlopend hebben we uitzicht op de witte bergreuzen en andere routes van deze wandelweek. Voordat we afdalen naar de ‘Kollenzeiger’ gaan we eerst nog hogerop naar het hoogste punt van de wandeling.

Zirmalm – Narrenböden
We starten bij de ‘Zirmalm’ en kunnen via de zuidhellingen van de ‘Narrenböden’ naar circa 2.600m doorklimmen. Onze pauze houden we in het open terrein in een windluw kommetje met een ongeëvenaard bergpanorama. Op de achtergrond zien we de bergenketen van het ‘Natuurpark Ötztal’.

Rond de Kogelalm, Schönbichl en Zirmkogel
De Kogelhütte is een almhut die eigendom is van de familie Melmer, onze gastvrije hoteleigenaren. Vanuit hier loopt een wandelpad langs een geprepareerde rodelbaan terug naar het hotel. Mogelijk klimmen we nog door naar de ‘Schönbichl’ over een mooie en wat steilere helling in open terrein.

Kühtai – Längental
Een sneeuwwandeldag door het Längental met zicht op 3000ers als de Acherkogel, Sulzkogel en Kraspesspitze. We starten vanuit het dichtbij gelegen Kühtai. Bij een van de stuwmeren hier, weg van de drukte, beginnen we op 1900 meter. Door het Längental klimmen we uiteindelijk naar zo’n 2450 meter.

Kühtai – 5 meren
We wandelen in een hooggelegen dal op 2.000m in het kleinschalige skigebied Kühtai. De imponerende 100m hoge stuwdam van het Speicher Finstertal is deze wandeling ruimschoots waard. We nemen de Dreiseenbahn lift omhoog naar 2.400m. Daar hebben we meteen een prachtig uitzicht. Constant hebben we een prachtig bergpanorama en zicht op 2 stuwmeren.


Andere bestemmingen: